Lahko tečete z očali?

11-03-2024

Lahko tečete z očali?

Tekače s slabim vidom lahko tek brez očal pusti v zamegljenem svetu, kar poveča tveganje, da se spotaknete, stopite z robnika ali se spotaknete na poteh. Pogosto vprašanje, ki se pojavi, je, ali lahko tečete z očali? Vsekakor. Zagotovo lahko tečete z očali na recept ali sončnimi očali. Če ste kratkovidni in potrebujete očala za gledanje na daljavo, je nošenje očal (ali kontaktnih leč) med tekom verjetno varnejše od teka brez njih, saj lahko prepreči tveganje spotikanja, glavobolov zaradi zamegljenega vida ali poškodb v prometa.

running sunglasses 

Vendar ima tek z očali svoje izzive. Med tekom se vam lahko očala zarosijo ali zdrsnejo z nosu ali celo popolnoma padejo z obraza, kar predstavlja nevarnost zloma. Medtem ko se nekateri tekači odločijo, da se izzivom teka z očali izognejo z nošenjem kontaktnih leč, se mnogim zdijo kontaktne leče neudobne ali nepraktične. Če tečete z očali ali iščete dober par tekaških sončnih očal za zaščito oči, preberite naš vodnik za tek z očali.

 

Tek z očali: 10 nasvetov

Čeprav se zdi, da tek z očali predstavlja številne potencialne izzive, na srečo obstajajo učinkovite strategije ali nasveti za ublažitev teh težav:

 

Nosite športna očala, primerna za tek:Izberitešportna očalaki se dobro prilega vaši obliki obraza. Preveč ohlapni okvirji lahko zdrsnejo in se odbijejo. S tesnejšim okvirjem bo lažje teči. Poleg tega se za večje udobje odločite za lažje okvirje.

 

Odločite se za očala z nosnimi blazinicami:Nastavljive nosne blazinice, zlasti gumijaste, lahko preprečijo drsenje in poskakovanje očal med tekom.

 

Uporabite športni trak:Tesno prilegajoč se športni trak okoli vaših očal je najboljši varnostni ukrep, ki preprečuje nadležno poskakovanje in zdrse ter preprečuje, da bi očala med tekom padla.

 

Odločite se za obdelavo leč proti rošenju:Lahko kupitetekaška sončna očalas posebnimi lečami proti rosenju ali pred vsakim tekom na leče nanesite sprej proti rosenju. Plavalci uporabljajo tudi te izdelke proti rosenju za očala.

 

Nosite znojni trak:Nošenje znojnega traku med tekom z očali lahko nabira pot na vašem čelu, kar zmanjša možnost, da bi znoj prišel v vaša očala. To lahko zmanjša rosenje, kapljice na lečah ali zdrs zaradi vlage.

 

Očistite očala po teku:Da preprečite poškodbe zaradi znoja, po vsakem teku obrišite očala z otroško krpo ali čistilom za očala. Prepričajte se, da ste vstopili v tečaje in obrišite leče in okvirje.

 

Uporabite prehodne leče:Če pogosto tečete v slabih svetlobnih pogojih, na primer med tekom po gozdnih območjih, se lahko prehodne leče bolje prilagodijo spreminjajočim se svetlobnim pogojem in izpostavljenosti sončni svetlobi ter optimizirajo vašo vidljivost.

 

Odločite se za leče za zmanjšanje bleščanja:Leče za zmanjšanje bleščanja lahko čim bolj zmanjšajo svetlobo, zaradi česar je tek z očali varnejši in udobnejši v temi.

 

Nosite kapo ali vizir skupaj z očali:Ko tečete z očali v dežju, lahko nošenje klobuka ali ščitnika zaščiti vaša očala pred neposredno deževnico.

 

Kupite očala, zasnovana za šport:Dandanes obstajajo očala in sončna očala, posebej zasnovana za nošenje med tekom, kolesarjenjem, vadbo ali športom. Ta športna očala imajo lažje, aerodinamične okvirje in leče, ki se bolje prilegajo obrazu. Zasnova leč in okvirjev vključuje tudi odpornost na udarce, ki preprečuje, da bi očala med tekom padla.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti